­

krajinou10

Dnes má meniny : Jozef Zajtra : Víťazoslav Pozajtra : Blahoslav

cvo

P2500223Burnum je archeologické nálezisko v národnom parku Krka. Nachádza sa neďaleko osady Puljane a je verejnosti zatiaľ málo známe. Známejší je zrejme neďaleký vodopád Manojlovac slap. Obe tieto lokality spájajú staroveký Rimania, ako, to sa dočítate v článku.

P2500164 stitchPevnosť Knin  sa nachádza v blízkosti najvyššej hory v Chorvátsku, Dinara, a neďaleko prameňa rieky Krka. Je to druhá najväčšia pevnosť v Chorvátsku a najvýznamnejšia obranná pevnosť a historické mesto v Šibenicko-kninskej župe, keďže slúžilo ako politické centrum stredovekého Chorvátskeho kráľovstva.

P2470519Pri ceste na Chorvátske pobrežie si pozorný turista nemôže nevšimnúť aj zaujímavosti vo vnútrozemí, okolo ktorých prechádza svojim autom, či autobusom.
A ak sa zdá, najmä deťom, dlhá cesta únavná, organizátorov takejto výpravy napadne myšlienka, spojiť takúto zastávku s objavovaním niečoho zaujímavého a možno nečakaného.

P2470397Malé mestečko a prístav na rieke Krke, 16 km severne od Šibeniku, je  sídlom správy národného parku Krka. 4 a pol kilometra nad Skradinom  sa nachádza jeden zo vstupov do národného parku Krka – ulaz Skradinski buk. Turisti sa k nemu dostanú loďami z prístaviska v Skradine (plavba je v cene vstupenky) alebo peši, prípadne na bicykli. Vďaka blízkosti tohto prírodného unikátu, sa cestovný ruch stal neoddeliteľnou súčasťou života obyvateľov Skradinu, takže je tu trochu živšie, ako by ste očakávali.

P2470227Malý ale krásny ostrov Visovac ako zelená kôpka vytŕča tak symetricky uprostred rovnomenného jazera, ako by bol ľudským výtvorom, a nie stáročia obývaný a zveľaďovaný kúsok posvätnej zeme okolo kláštora františkánov. Františkáni osídlili ostrov v 15. storočí a počas búrlivej histórie zostal ostrov miestom pokoja a modlitby. Vďaka stáročiam úcty k Panne Márii sa Visovac nazýva aj ostrovom Panny Márie.

Dvetisícročný olivovník v LunePod korunami storočných olív na konci ostrova Pag  leží Lun.
Príroda tu zanechala stopy svojej štedrosti v jedinečnom spojení zelene a blankytu.
Ak hľadáte pokoj, ktorý ste stratili vo víre veľkomesta, potom je toto miesto ideálne pre vašu dovolenku.

P2470334Predstavte si, že nastúpite do autobusu MHD, ale po jeho rozbehnutí sa nedívate znudene cez jeho okná, ale sánka vám spadne v nemom úžase a tento stav trvá počas celej cesty. Po vystúpení z tohto autobusu však tento pocit nekončí, ba dokonca graduje po najbližšie desiatky minút. Dobro došli ! v Národnom parku Krka, vchod Lozovac.

Vranské jezeroVranské jazero lákalo vždy predovšetkým rybárov, ale v posledných rokoch boli vybudované pešie a cyklistické chodníky okolo Vranského jazera, ktoré umožňujú si užiť tento prírodný park doslova každému, kto má záujem. Na severe jazera je Ornitologická rezervácia a na juhu sa dá požičať kajak, alebo bicykel.

galapagos222

Krajinou.sk © 2008-2019 krajinou(zavináč)gmail.com
GDPR

­