­

krajinou10

Dnes má meniny : Jozef Zajtra : Víťazoslav Pozajtra : Blahoslav

cvo

P2480268FHDBentlage je najlepšie zachovaná gotická kláštorná budova vidieckeho kláštora vo Vestfálsku a hneď vedľa je Soľný boží dar - Saline Gottesgabe,   najväčšia výrobňa v širokom okolí, kedysi. Samé prekvapenia ma čakali...

P2480410fhdOrientačným bodom v rovinatej krajine, ktorý je vidieť už z diaľky, je hrad Bentheim, rannostredoveký hrad z 11. storočia. Je považovaný za jeden z najväčších a najkrajších hradných komplexov v severozápadnom Nemecku. Hrad stojí na veľkej skale z bentheimského pieskovca vysoko nad mestom. Tento „Bentheim Ridge“ je poslednou západnou vetvou Teutoburského lesa.

P2420783fhdMalé, ale pekné mesto sa nachádza asi 15 kilometrov od Wangerlandu a je súčasťou Frízska, o tejto časti Severozápadnej Európy som už písal. Názov mesta Jever mi hneď niečo pripomínal, ale súvislosti som si uvedomil až na neskôr.
Uprostred mesta Jever, obklopený idylickou anglickou záhradou, stojí mestská dominanta, úctyhodný hrad. Hrad je jednou z najkrajších architektonických pamiatok v severozápadnom Nemecku.

MarienburgPredstavte si, že dostanete na svoje narodeniny zámok! Presne to sa stalo v roku 1857 kráľovnej Márii. Určite svojho manžela veľmi zbožňovala. Dar pôvodne nebol nič iné ako miesto: kopec v lese južne od Hannoveru. Kráľovná Mária chcela stredovekú budovu v gotickom štýle a aby to bol dobre opevnený hrad.. A tak sa aj stalo.

Nádvorie Quatmann z Elstenu v okrese Cloppenburg, postavené v rokoch 1803 - 1806. Rekonštrukcia v múzejnej dedine 1935-1936. Rekonštrukcia po zničení vojnou 1959-1961.Neďaleko centra mesta Cloppenburg sa nachádza skanzen, taký ako si skanzeny predstavujeme. Na ploche približne 20 hektárov sa nachádza viac ako 60 historických budov z Dolného Saska, ktoré boli premiestnené zo svojich pôvodných umiestnení, znovupostavené a zariadené podľa pôvodného stavu. Najstaršie sú zo 16. storočia.

P6423Múzeum nemeckého námorníctva vo Wilhelmshavene ukazuje vývoj nemeckého vojenského námorníctva od roku 1848. Bolo založené v roku 1998 a je v súkromnom vlastníctve. Nemecké technické múzeá sa vo veľkej miere venujú zbraniam a vojenské lode su najväčšie zbrane aké kedy človek vyrobil. 

P2440102Na severe Nemecka hrady nenájdete. Nie také typické slovenské, týčiace sa na nedostupných bralách. Je to preto, že nedostupné bralá tu nenájdete. Rovina, miestami pahorkatina, je ale popretkávaná riekami, riečkami, kanálmi. Je tu veľa malých či väčších vodných plôch a vôbec je tu voda prítomná na každom kroku. A voda môže tiež slúžiť ako ochrana, nie nepodobná nedostupnému bralu.

P2420522Netypické múzeum áut Melle na úpätí Meller Berge kúsok od Osnabrücku doporučujeme každému milovníkovi starých áut a motoriek. Prečo netypické? Toto múzeum je takpovediac...strohé. Žiadne ohromujúce aranžmány, žiadne svetlá či zvuky. Veru na míľe vzdialené tomuto múzeu.

galapagos222

Krajinou.sk © 2008-2019 krajinou(zavináč)gmail.com
GDPR

­