PREHĽAD TÉM:
AKTUALITY - NOVINKY - DÔLEŽITÉ !!!
CESTOVNÉ POISTENIE
AKO
KEDY
KADIAĽ
DIAĽNIČNÉ POPLATKY
ČO SI ZOBRAŤ NA CESTU/POTRAVINY
DOMÁCE ZVIERATKÁ
SVIATKY V CHORVÁTSKU A OTVÁRACIE HODINY
PUMPY
DOPRAVA A POLÍCIA
CESTOVNÉ DOKLADY A POISTENIE
UBYTOVANIE - BLINK/BLIND
KDE V CHORVÁTSKU - MAPA ČLÁNKOV
DEJINY CHORVÁTSKA
SLOVNÍK SLOVENSKO-CHORVÁTSKY
ĎALŠIE DÔLEŽITÉ INFORMÁCIE, ADRESY, KONTAKTY, TELEFÓNNE ČÍSLA A ATĎ.

AKO
Pokiaľ máte nové auto, asi tieto prvé riadky čítať nemusíte. V prvom rade je totiž dôležitý technický stav vášho automobilu. Predsa len 2000 až 3000 kilometrov v letných horúčavách môže dať vášmu autíčku pekne zabrať. Dlhú pomalú jazdu niekde v zápche v 40. stupňovom teple tiež nemá žiadny automobil rád. Takže z technického stavu sa sústreďte na chladiacu sústavu a funkčnosť klimatizácie a bŕzd. Verte, že neušetríte, ak si auto nenecháte pred dovolenkou skontrolovať v servise. Za tú dobu som pri krajnici videl stáť aj zánovné autá a sám som sa zabával rozoberaním a opravou bŕzd na Hvare na svojej starej Felícii.
V každom prípade trojlitrovú bandasku s destilovanou vodou v kufri uveziete. Alebo ten litrík oleja. Odporúčam aj čistič hmyzu, po dlhej jazde po diaľnici je vítaný.
Poradiť vám môže náš článok: Príprava automobilu pred dovolenkou.
KEDY
Ak máte kúpený zájazd, nemáte možnosť ovplyvniť, kedy sa vyberiete na cestu.  Jednoducho tam v určitú hodinu musíte byť. Najskôr doobeda. V tom prípade cestujete v noci z piatka na sobotu, alebo z nedele na pondelok, tak totiž začínajú turnusy. jadran.jpgMusíte sa pripraviť na cestu v kolónach, preplnenú diaľnicu a miestami aj zápchy. Problémový býva hlavne začiatok sezóny, t.j. začiatkom Júla a koniec, na konci septembra.
Našťastie sú Chorváti omnoho lepší stavitelia ako my a neustále zlepšujú sieť diaľníc a ciest. Doporučujem pozrieť Aktuality z Chorvátska, odkaz je v menu hore na tejto stránke. Na prehľadnom kalendári (kliknite na malý obrázok na začiatku odstavca)si môžete pozrieť zaťaženosť trás. V strede týždňa je najväčšia pravdepodobnosť na pokojnú a rýchlu jazdu. To sa ale týka len tých, čo si začiatok dovolenky určujú sami.
Pri cestovaní do Chorvátska vám môže výrazne pomôcť mobilná aplikácia „Croatia Traffic Info – HAK“. V mobilnej aplikácie nájdete informácie o stave na cestách a hraničných prechodoch (aj cez kamery), ceny palív a ceny poplatkov za cesty a rôzne ďalšie užitočné informácie. Link: play.google.com
KADIAĽ
Slováci majú na výber z dvoch trás. Cez Rakúsko a Slovinsko, alebo cez Maďarsko. Pôvodne som cesty cez Rakúsko absolvoval aj ja. V súčastnosti, vzhľadom na diaľničné poplatky v Rakúsku a Slovinsku, vzhľadom na preťaženosť diaľníc Českými a Nemeckými turistami, doporučujem cestovať cez Maďarsko a to tak, aby ste sa úplne vyhli Slovinsku. V ďalších riadkoch sa preto venujem len trasam cez Maďarsko. Môžete využiť Maďarské diaľnice, ktoré nie sú také drahé.
Z Košíc.
Cestovateľom z východného Slovenska sa to priam ponúka a skutočne to majú jednoduché. Z Košíc sa po E71 dostanú až do Chorvátska. Za Miškolcom už je Maďarská M30 a keď cestujete trebárs do Splitu, z diaľnice už nezídete, pretože aj Budapešť sa už dá obísť.
Po starej ceste.
Zo západného Slovenska a Moravy sa dostanete do Chorvátska po starej ceste, kde môžete obísť platené diaľnice v Maďarsku. Použiť sa dajú úseky M15 a M70. Dovolím si ale upozorniť na kúsok M7, na ktorú M70 nadväzuje, a ktorá je spoplatnená, takže radšej v Letenye ísť z M70 dole a po starej ceste cez hranicu, na Chorvátskej strane sa na diaľnicu vrátiť. OPRAVA: Rýchlostná cesta M70 je od 1. januára 2015 spoplatnená aj pre motorové vozidlá do celkovej hmotnosti 3,5 tony. Takisto je spoplatnený aj kilometer dlhý úsek medzi križovatkou M7 s M70 a chorvátskou štátnou hranicou.
Len po diaľnici.
Ešte je ale možnosť nevyhnúť sa v Maďarsku diaľniciam a absolvovať celú cestu po diaľniciach. V tom prípade si cestu mierne predĺžite kilometrovo, časovo ani nie, k nákladom vám pribudnú diaľ. známky. Dôležite je pred Budapešťou odbočiť na M0 a potom na Balaton. S touto trasou som bol ja osobne dlho spokojný.
M85 - M86 - 86
Od dokončenia diaľnice M86 v smere Győr - Szombathely sa táto trasa dá považovať za najrozumnejší kompromis. Poplatkom za diaľnicu sa nevyhnete, ale táto trasa je najrýchlejšia a najkratšia. Musíte sa zmieriť s tým, že 90 kilometrov (1 h 10 min. pri ideálnej premávke) pôjdete po lokálnych cestách premenlivej kvality. Pred Győrom odbočíte na M85, križovatka je dobre značená, nemôžete ju minúť. Chvíľku idete po M85. Potom od mestečka Csorna pokračujete po M86. M86 sa pred Sombathely zmení na obyčajnú 86. Kvalita cesty je výborná. Sú zrealizované obchvaty miest a dedín. Miestami je štvorprúdová ako diaľnica. Navigácie môžu trochu tápať, nas napríklad zbytočne smerovala cez Zalalövő. Za dedinou Zalabaksa zídete z 86-tky na Lenti. V Tornyiszentmiklós je nájazd na diaľnicu M70, tá pokračuje na M7 v smere do Chorvátska. M70 je od decembra 2019 opravená, rozšírená a spustená v oboch profiloch.  Mapa týkajúca sa tejto trasy je tá v pravo dole.
Mapky s detailami si môžete pozrieť v tejto tabuľke, pre zobrazenie veľkej stačí kliknúť na obdĺžnik v pravom hornom rohu každej mapky [ ] :


M85 - M86 - 74
Ak chceme využiť diaľnicu M85/M86 v smere Győr - Szombathely ponúka sa využiť cestu 74. Pred Győrom odbočíte na M85, križovatka je dobre značená, nemôžete ju minúť. Chvíľku idete po M85. Potom od mestečka Csorna pokračujete po M86. M86 sa pred Sombathely zmení na obyčajnú 86. Na obchvate Szombathely sú kruhové objazdy, na treťom z nich odbočíte na cestu 67 na Kám. Za mestečkom Kám odbočíme na cestu 8 a pred Vasvárom na cestu 74. Cesta číslo 74 nás dovedie až na diaľnicu v smere na Goričan. Kvalita ciest: 67 - hrboľatá, zaplátaná, 8 - výborná, 74 - priemerná až dobrá, križovatky sú výborne značené, nedá sa zablúdiť, navigácia by sa mala identifikovať s touto trasou. Cesty vedú krásnou krajinou, ale cez množstvo menších obcí a dve menšie mestá, premávka v ranných sobotňajších hodinách minimálna. (vyskúšané 6/2019)


DIAĽNIČNÉ POPLATKY
Prehľadná mapa diaľníc v Chorvátsku.
Chorvátske mýtne si môžete nájsť na tejto adrese. Na ľavej strane si vyberte spoplatnený úsek. Najdlhšia trasa Goričan až Čarapine - koniec diaľnice vás vyjde na 270 kún (asi 600 km). Doporučujem platiť v kunách, alebo kartou. Aj keď nákup kún na Sk môže vyjsť draho, ak by ste platili eurami, môžu mať zvláštny až prekvapujúci kurz.
Nehladiac na to, že platenie hotovosťou Vás môže dostať do zapchy. Všetky mýtnice sú povinné akceptovať platbu kartou. Niektoré mýtnice (napr.Záhrebe) sú rozdelené na dve časti a zatiaľ čo časť kde sa platí kartou prechádzate plynule, pri cash mýtnici sa tvoria kilometrové kolóny...
Maďarské mýto sa dá zakúpiť na pumpách v HU. V Maďarsku sa roku 2007 prešlo na virtuálne mýto. Po zaplatení mýtneho sa vaša ŠPZ dostane do databázy, samozrejme, je treba si odložiť doklad o zaplatení.
Je možné mýto zaplatiť aj elektronicky - SMS,internet - tomuto sa venuje náš nový článok Ako si zakúpiť maďarskú diaľničnú známku online .
ČO SI ZOBRAŤ NA CESTU/POTRAVINY
Predovšetkým to s nákupom potravín moc nepreháňajte. Je na to dobrý dôvod. V cenách potravín sme okolitý svet dobehli, ba predbehli. Ak budete mať v Chorvátsku na dosah markety väčšieho mesta, nakúpite potraviny za normálne ceny. Ceny potravín sú predražené (logicky) obzvlášť v malých obchodíkoch dovolenkových centier, alebo na ostrovoch.
Od 1.júla 2013 vstupuje Chorvátsko do EÚ a to, mimo iné, znamená volný presun tovaru a osôb po Únii.
Z praktických vecí, ktoré si zobrať na cestu sú asi tieto: Raid - ochrana proti komárom, krém na spáleniny od slnka, dobre vybavená lekárnička, a hlavne dostatok tekutín, aby ste v nejakej zápche neskolabovali od smädu. Pokiaľ máte veľmi malé deti a ubytovanie bez klimatizácie, doporučujem si zobrať zo sebou ventilátor, ktorý pomôže prežiť prípadné horúčavy bez ujmy. V malých obchodíkoch v malých centrách ani nezaplatíte kartou a bankomat môže byť aj kilometre vzdialený, nejaká hotovosť do vrecka je fakt na nezaplatenie.
Voda je vo verejnej vodovodnej sieti v celom Chorvátsku pitná!
Väčšina obchodov je otvorená v pracovných dňoch od 8 do 20 hodiny, a mnohé z nich cez sezónu v letoviskách aj cez víkend.
DOMÁCE ZVIERATKÁ
Je potrebné mať v poriadku očkovania-preočkovania, alebo revakcinácie, test titrácie protilátok, platný pas, alebo veterinárne overenie. Maximálny počet zvieratiek je päť. Psi a mačky musia byť označené mikročipom. Pokiaľ nebudú splnené všetky uvedené požiadavky nemusí vám byť povolený vstup do Chorvátska. Veterinárna sieť v Chorvátsku : www.mps.hr
SVIATKY V CHORVÁTSKU A OTVÁRACIE HODINY
Cez sezónu sú sviatky a nepracovné dni:
22.jún Deň boja proti fašizmu
25.jún Deň štátnosti
5.august Deň víťazstva a vďakyvzdania
15.august Nanebovzatie Panny Márie
Otváracie hodiny
Banky: Po-Pá 07.30-19.00, So 07.00-13.00
Vo veľkých mestách majú niektoré banky otvorené i v nedeľu.
Pošty: Po-Pá 07.00-19.00, So 07.00-13.00
Obchody s potravinami: Po-So 6.00-19.30
Ostatné obchody: Po-Pá 08.00-20.00, So 08.00-14.00
Múzeá: V pondelok a v nedeľu poobede sú mnohé múzeá zatvorené.
PUMPY
V Chorvátsku je najrozšírenejšia sieť  INA. Sieť benzínových púmp je však omnoho redšia ako u nás, aj keď sa to v poslednej dobe zlepšilo, približne každých 35 km sú na chorvátskych diaľniciach odpočívadlá spojené s čerpacou stanicou, toaletami, detským ihriskom, obchodom alebo espresom. Nezahrávajte sa s úmyslom jazdiť na rezervu a na doraz, radšej si doplňte palivo, pokiaľ máte možnosť a nejaké miesto v nádrži. Vyhnete sa tak zbytočným nervákom a zároveň si na dlhej ceste oddýchnete. Netreba zabudnúť aj na to, že niektoré pumpy neberú všetky naše platobne karty (VISA Elektron máva problémy) a na to, že po polnoci zo sobotu na nedeľu je väčšina púmp zatvorená z dôvodu preberania služieb aj desiatky minút.
Dobrú kvalitu služieb poskytujú aj benzínky Tifon.
Sieť benziniek v HR na prehľadnej mape. Vľavo hore : Lokacija a potom: Benzinske...
Aktuálne ceny pohonných hmôt v EU.
Aktuálne ceny pohonných hmôt v chorvátskej sieti INA.
Čo sa týka LPG je v Chorvátsku situácia ako u nás. Počet staníc z roka na rok narastá. Prevažne sa používa názov AUTOPLIN. Najväčšiu sieť má INA, dohľadať pumpy s LPG k dispozícii na vašej trase, alebo v mieste dovolenky môžete tu: stanice s LPG (INA) Stačí si nájsť mesto/ostrov a zaškrtnúť "autoplin" a trebárs "nonstop".
Pomôcť môže aj tento prehľadný zoznam s mapou.
DOPRAVA A POLÍCIA
Maďarská dopravná polícia patrí k najprísnejším v Európe. Hlavne na trase Mosonmagyaróvár-Letenye doporučujem v obciach dodržiavať rýchlosť, svietiť, mať zapnuté pásy a v poriadku detské sedačky.
Chorvátski policajti sú len o málo benevolentnejší. V obciach je nutné dodržiavať rýchlosť, parkovať len na vyhradených miestach a platiť parkovné pokiaľ treba. Aj keď Chorvátski policajti sú ochotný pomôcť vždy a aj nadštandartne, nemajú radi nebezpečné opilecké akcie, kúpanie a opaľovanie na naháča mimo nuda-pláží a prespávanie v stanoch, pod širákom, alebo v autách v prírode mimo kempingov. (pokiaľ si zdriemnete na odpočívadle pri diaľnici, nikto vám hlavu neodtrhne, na to tie odpočívadla sú, aby si človek oddýchol, Chorvátsky je to Odmorište) V Chorvátsku je síce zákonom povolená hranica 0,5 ‰ obsahu alkoholu v krvi vodiča, avšak v prípade dopravnej nehody je alkohol v krvi považovaný za zásadnú priťažujúcu okolnosť.
Za porušenie dopravných predpisov udeľuje na mieste pokuty vo výške až tisíc kún (136,33 eura - kurz 7,335 HRK/EUR).
Radary na chorvátskych cestách.
Obmedzenie rýchlosti vozidiel:
v obciach 50 km/h
mimo obce 90 km/h
cesty pre motorové vozidla a rýchlostné 100 km/h
na diaľniciach 130 km/h
motorové vozidlá s prívesom nebrzdeným 80 km/h
Svietenie je povinné v zimnom čase. Povinná hands free pre používanie mobilu. Povinná reflexná vesta.
Pojem "Mladý vodič" na Slovensku nepoznáme, ale v Chorvátsku je veľmi dôležitý. Za mladého vodiča sa považuje taký, ktorý ešte nedovŕšil 24 rokov. Nesmie šoférovať na ceste rýchlosťou väčšou ako 80 km/h, na rýchlostnej ceste a ceste pre motorové vozidlá s rýchlosťou väčšou ako 100 km/h, na diaľnici rýchlosťou väčšou ako 120 km/h a jazdiť mopedom rýchlosťou väčšou ako 40 km/h.
CESTOVNÉ DOKLADY A POISTENIE
Do Chorvátska môžete cestovať na Občiansky preukaz, identifikačnú kartu, alebo pas. Bosna a Hercegovina tiež akceptuje všetky tieto doklady. Aj deti do 5 rokov musia mať svoj pas, nestačí ich mať zapísané v pase. Platnosť občianského preukazu a cetovného pasu musí byť minimálne 6 mesiacov po návrate.
Vodič potrebuje technický preukaz, zelenú kartu a samozrejme platný vodičský preukaz. Pokiaľ nie je majiteľom vozidla, potrebuje overené splnomocnenie. Podľa predpisov musí byť takéto vyhlásenie úradne preložené do chorvátskeho alebo anglického jazyka. To pre istotu. Nie je mi známe, že by to od niekoho požadovali. V prípade nehody ale môže byť situácia iná. Cestovné poistenie by malo byť samozrejmosťou, obzvlášť pre rodiny s malými deťmi, alebo adrenalínových športovcov.
Zdravotné poistenie v Chorvátsku
Na základe zmluvy medzi Slovenskou republikou a Chorvátskou republikou o sociálnom zabezpečení je občanom SR poskytnutá nutná a neodkladná zdravotná starostlivosť na účet príslušnej slovenskej poisťovne. Tento nárok sa vzťahuje na všetky vecné dávky, pre ktoré je poskytnutie nutné na odvrátenie ohrozenia zdravia či života. K tomuto účelu je nutné mať so sebou svoj Európsky preukaz zdravotného poistenia, potvrdzujúci Váš nárok na okamžité potrebné vecné dávky pri prechodnom pobyte na území Chorvátska.
UBYTOVANIE - BLINK/BLIND
Cestovaním na blind sa dajú usporiť značné prostriedky za ubytovanie. Ďalšou stránkou je, že si človek môže zohnať ubytovanie na takom mieste, kde sa mu skutočne páči. Prípadne môže zmeniť nevyhovujúce, alebo  precestovať väčšiu časť Chorvátska. 
V auguste môže byť trochu problém zohnať nejaké ubytovanie, pretože na dovolenky vyrážajú Taliani, v Taliansku je v auguste "celonárodná" dovolenka a do Chorvátska chodia radi.
Chce to aj dostatok trpezlivosti, hlavne ráno, po celonočnej jazde, musí človek jednoducho počítať s tým, že mu hľadanie ubytovania môže pár hodín zabrať (obzvlášť rodiny s malými deťmi si to musia uvedomiť). Osobne tento spôsob doporučujem, výhody prevyšujú nevýhody dostatočne.
Ak ste niekde skutočne spokojní, aj keď sa tam nemienite vrátiť, je super ak si nejaký kontakt zoberiete domov (telefón, mail, web). Môžete tým uľahčiť priateľom, známym, rodine alebo niekomu na internete hľadanie ubytovania.
Nájsť ubytovanie vám môže pomôcť náš nový článok Ako si nájsť ubytovanie v Chorvátsku.
KDE V CHORVÁTSKU
Dĺžka chorvátskeho pobrežia je 6278km, z toho je 4398km pobrežie ostrovov, skál a útesov. Počet ostrovov je 1244, osídlených je 50.
Chorvátsko má 4 milióny 429 tisíc obyvateľov ale v letných mesiacoch je počet skoro dvojnásobný.
Chorvátsko máme pomerne precestované, ostatné časti poznám z rozprávania z prvej ruky a môžem zodpovedne prehlásiť, že Chorvátsko je krásne všade a skoro vždy. Skoro vždy preto, lebo aj v lete sa počasie môže pokaziť. Na ostrovoch býva počasie stálejšie, prípadnú oblačnosť vietor rozfúka.
Ak idete za zábavou, je dobré sa poobzerať po tradičných dovolenkových centrách, pokiaľ obľubujete pokoj a samotu, nájdu sa i také miesta. Turistika, adrenalínové športy, historické pamiatky a kultúrne zážitky, to všetko dokáže Chorvátsko ponúknuť. Každý rok viac ako 300 tisíc (2010) Slovákov dovolenkuje pri východnom Jadrane a už tento fakt hovorí za všetko. Na tomto webe máme dostatok informácií a fotografií z rôznych častí Chorvátska, prevažne z Dalmácie.
Poznámka: pod článkom je možnosť pridať komentár, pýtajte sa, ak mi niečo v článku chýba, alebo mám nepresnosti.
MAPA NAŠÍCH ČLÁNKOV A FOTOGRAFIÍ:
Cesta do Chovátska Krajinou.sk POČASIE V CHORVÁTSKU
Podrobný prehľad počasia v chorvátsku: Freemeteo

ĎALŠIE DÔLEŽITÉ INFORMÁCIE, ADRESY, KONTAKTY, TELEFÓNNE ČÍSLA A ATĎ.
Veľvyslanectvo SR v Chorvátsku
Veleposlanstvo Slovačke Republike
Prilaz Gjure Deželica br. 10
10000 Zagreb (Záhreb)
Republika Hrvatska (Chorvátska republika)
Tel:
++385 1 48 770 70 - ústredňa
++385 1 48 770 71 - sekretariát
++385 1 48 770 73 - konzulárne oddelenie
Fax: ++385 1 48 770 78
Mobilná komunikácia - pohotovostná služba: ++385 98 278 182
E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.
Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript. – Obchodno-ekonomické oddelenie
Internet: http://www.mzv.sk/zahreb/zu
Honorárny konzulát SR v Splite
Kralja Zvonimira 14, Split 210000,
tel.: 00385 21 315 108
fax: 00385 21 315 109
mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript..
Dôležité telefónne čísla
Spoločné Európske číslo pre rýchlu pomoc, požiar, znečistenie mora atď. je 112
Lekárska pomoc 94
Hasiči 93, 985
Polícia 92
Pomoc motoristom 987
Predvoľba krajiny + 385
Ďaľšie dôležité informácie:
tu a tu
Zdroje: 
fórum na tomto portáli (čím ďakujem všetkým prispievateľom), internet

  Ceny paliva HAK   Trafic
  Kamery na A1   Počasie
  Cenník mýtneho   Počasie 2
  Teplota vody   Ceny paliva HU